Vyzkoušené moučníky z třetinového těsta

Rozprava při Klubovém posezení  v CAP Mazurská v květnu 2014 byla  zaměřena  také na možnosti jak si i při šetření sil uchovat pověst dobré kuchařky/ kuchaře.  Povídání doplnila ochutnávka většiny uvedených moučníků.

Z rozpravy vyplynul závěr, že pečení a vaření může patřit k aktivizujícím činnostem,

s výsledky oceňovanými členy rodiny i  přáteli. Neměly by však nás, seniory, vyčerpávat, ale spíše potěšit  a podněcovat k přemýšlení  jak se při nich vyhnout problémům, nebo pokud  se problémy objeví, jak je řešit.

Pro zpracování příspěvku pro webové stránky bylo vybráno téma uvedené v nadpisu. Máme však dobré  zkušenosti i s variantami dalších druhů těst, např. lineckého a cizrnového. Oba druhy těsta můžeme např. obarvit kakaem, ochutit mletými ořechy, strouhaným kokosem, připravit z nich pečivo různě tvarované, po upečení spojované marmeládou, krémy, různě polévané a zdobené.

Třetinové těsto je vhodné pro přípravu uvedených sladkých a slaných moučníků, další tvořivosti se však meze nekladou. Je z něj možné vytvořit např. malé koláčky, podobné koláčkům svatebním, do obdélníku těsta zavinout párek aj. Vždy je však třeba na malém vzorku vyzkoušet vhodnost těsta pro vybraný postup práce a vhodnost vybrané kombinace chuti těsta a doplňujících náplní, potravin, koření aj.

 

Příprava těsta a pečení pečiva

  • Stejné množství (např. 250g) hladké mouky, tuku a tvarohu zpracujeme na dobře tvarovatelné těsto. Podle potřeby, je-li těsto řídké,  přidáme mouku; stává se to, pokud je použitý tvaroh příliš měkký. Těsto necháme v chladu „odpočinout“, aby lepek v mouce zbobtnal a těsto bylo tvárné a nelepilo se. Postačí 20-30 minut. Zabalené  těsto však můžeme ponechat v ledničce i do druhého dne. Pokud těsto nespotřebujeme,  můžeme ho i zmrazit.
  • Připravené těsto rozválíme  na pomoučeném vále nebo jiné rovné ploše.Vhodná výška plátu těsta závisí na  zvoleném druhu moučníku.
  • Plát rozkrájíme na čtverce, obdélníky, trojúhelníky, tyčky, nebo z něj vykrájíme kroužky. Postup při výrobě rohlíčků a paštiček je uveden dále.
  • U moučníků plněných před pečením umístíme na vhodné místo, obvykle do středu, náplň a okraje těsta stiskem uzavřeme. Kruhové jamky v paštičkách plníme po upečení a vychladnutí.
  • Sladké moučníky, kromě paštiček, potřeme před vložením do trouby rozšlehaným  vajíčkem nebo oslazenou vodou, aby při pečení jejich povrch dostal zlatou barvu. Upečené vychladlé moučníky obvykle pocukrujeme moučkou s vůní vanilky.
  • Slané moučníky, kromě paštiček, potřeme vajíčkem nebo vodou, posolíme a posypeme semínky.
  • Při výrobě  sladkých i slaných  paštiček potřeme všechny čtverečky nebo kroužky těsta vajíčkem, na spodní  plnou část položíme část s vyříznutým kruhovým otvorem;  při pečení  se obě vrstvy spojí.
  • Třetinové těsto je poměrně tučné, proto nemusíme plechy na pečení potírat tukem. Papír na pečení není rovněž nutný.
  • Plech s pečivem vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě asi 180-200°C     20-30 minut. Doba pečení záleží na výšce pečiva a také na tom zda dáváme přednost pečivu více či méně upečenému. Vždy by však mělo mít po upečení na povrchu zlatavou barvu.

 

Ověřené druhy moučníků  (seřazeno na základě zkušeností podle časové náročnosti)

Sladké moučníky:

Obdélníčky nebo čtverečky s čokoládou

Záviny se sladkou náplní, podobně jako při plnění taštiček, nebo plněné jablky

Taštičky– trojúhelníčky nebo  obdélníčky s nádivkou povidlovou, makovou, ořechovou

Rohlíčky se sladkou nádivkou 

Paštičky se sladkou nádivkou, zdobené barevným ovocem, ořechy

Slané moučníky

Tyčinky  sypané solí a lněnými semínky, seznamem, mákem aj.

Záviny se slanou náplní- podušenou zeleninou, mletým  masem

Rohlíčky sypané solí a semínky

Paštičky se slanou nádivkou zdobené zeleninou

 

Poznámky k moučníkům

Slané posypané tyčinky

Těsto rozválíme na plát 6 či více mm vysoký, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí a semínky, rozkrájíme  a upečeme.

Obdélníčky nebo čtverečky s čokoládou

Plát  těsta, 6 nebo více mm vysoký, rozkrájíme na obdélníčky nebo na čtverečky Do jejich středu  vmáčkneme nalámané nebo nakrájené kousky čokolády; chuťově je vhodnější hořká čokoláda. Potřeme, upečeme a případně pocukrujeme.

Sladké a slané záviny

Těsto rozválíme na plát a  rozkrájíme na pruhy.

Pokud chceme získat úzký závin, vyhovuje šířka pruhů  6-8cm. Pro plnění sladkého závinu použijeme  makovou, ořechovou nebo hustou povidlovou náplň., pro plnění úzkého slaného závinu  srolovanou uzeninu se sýrem nebo párky.

Pro přípravu širšího závinu plněného dušenou zeleninou nebo jablky vytvoříme  pruhy široké 15- 20cm.  Střední část pruhů posypeme strouhankou, u zeleninového závinu případně ovesnými vločkami a navrstvíme na ně  přiměřené množství náplně.

Okraje úzkých i širších pruhů  zvedneme a pevně spojíme. Je možné okraje předem potřít bílkem a zajistit tak jejich pevnější spojení. Hotový závin před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo oslazenou vodou. Slané záviny případně posypeme seznamem, lněným semenem aj.

Upečený chladný závin  rozkrájíme.

Zeleninovou náplň můžeme připravit z míchané zeleniny, špenátu aj. Např. na tuku podusíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme  a osmahneme mouku, podlijeme mlékem nebo vývarem a za stálého míchání  povaříme na hustou kaši Přidáme  smetanový  nebo jemně nastrouhaný tučný sýr, pečlivě rozmícháme a vsypeme  zmrazenou nebo čerstvou směs drobně nakrájené zeleniny různých barev. Podle chuti osolíme, okořeníme, přidáme jemně nakrájené  zeleninové natě.

Jablkovou náplň připravíme stejně jako u závinu z listového, taženého nebo jiného těsta.

Taštičky se sladkou náplní

Plát těsta rozkrájíme podle pravítka nebo jiného rovného nářadí na čtverečky  o straně  4- 6 cm, případně i větší; podle plánované velikosti jednotlivých kousků pečiva. Nádivku umístíme  tak, abychom po jejím překrytí  vytvořili  tvar trojúhelníčku nebo obdélníčku. Okraje těsta pevně zmáčkneme.

Rohlíčky

Rohlíčky je možné vytvořit různým způsobem. Osvědčil se např. postup při kterém těsto rozdělíme na tolik dílů, aby se   z vytvořených bochánků mohly rozválet kruhy  20-30 cm v průměru. Průměr kruhu volíme podle plánované velikosti rohlíčků. Kruh rozdělíme postupně na  poloviny,  čtvrtin a osminy.

Jiné možnosti výroby rohlíčků: a) plát těsta rozkrájíme na trojúhelníky, b) z těsta  připravíme válečky, které  rozkrájíme na stejně velké dílky, vytvoříme  z nich kuličky, kuličky  rozválíme  na oválky a srolujeme.

U sladkých rohlíčků  dáme na jednotlivé díly asi 1cm od horního okraje proužek husté nádivky nebo je potřeme máslem a posypeme kakaem, rozemletými ořechy, skořicí aj. Potom těsto svineme, konec  přitiskneme a nakonec vytvarujeme  rohlíčky. Potřít je můžeme  buď před nebo po vytvarování.

U slaných rohlíčků svineme díly těsta bez další úpravy, potřeme, posolíme, posypeme mákem nebo jinými semínky a vytvarujeme do tvaru rohlíčku.

Mističky, košíčky zvané také paštičky

Plát těsta rozkrájíme buď na čtverečky nebo vykrájíme kroužky. Do poloviny  vykrojíme kruhovou formičkou otvor. Pokud chceme mít mističku hlubší, vykrojíme kroužky do dvou třetin z nich.

Vykrojené malé kroužky můžeme  potřít a  posypat.  Získáme tak z „odpadu“ drobné pečivo.

Plné čtverečky nebo kroužky potřeme buď celé nebo na obvodu rozšlehaným vajíčkem. Tvary s  otvorem  na ně položíme; na povrchu případně také potřeme. Po upečení  jamku vyplníme sladkým nebo slaným krémem a ozdobíme.

Sladké paštičky můžeme plnit např.čokoládovým, vanilkovým, ořechovým aj. krémem a ozdobit např. kousky kandovaného ovoce, ořechů, lentilkami. Pro rychlou spotřebu můžeme jako ozdobu použít čerstvé drobné barevné ovoce nebo kousky ovoce.

Slané paštičky plníme např. sýrovou pěnou, připravenou z másla, krémového sýra a jemně nastrouhaného plísňového nebo jiného, chuťově výrazného sýra. Krém můžeme také připravit z másla nebo krémového sýra a žloutků, podle chuti osolit, přidat jemně nakrájenou pažitku, vhodné koření aj. Slané paštičky zdobíme nejčastěji kousky barevné zeleniny, kousky natí aj.

 

V Praze 8 dne 26.06.2014, Účastnice klubového posezení v CAP Mazurská