Aktuality

Čaj – pohladí, povzbudí, pomůže

2.01.2014 Čaj, který dorazil na evropský kontinent z Číny poprvé v 9. století, se tehdy ještě nesetkal se zájmem. Dnes je čaj běžnou součástí dne a pro mnohé až posvátný nápoj. Příběh čaje je dlouhý několik století. V Evropě se čaj začal zabydlovat až počátkem 17. století. Poznatky Dálného východu spolu s přibývajícími experimenty z něj učinily předmět zájmu odborníků, přesto ještě hezkých pár let trvalo, než se stal dostupný všem vrstvám západní společnosti. Pro své léčivé účinky byl zpočátku prodáván v lékárnách a pro svou exkluzivitu přístupný pouze vyšší společenské vrstvě.   Výzkumy potvrzují, že pokud se s čajem zachází rozumně, jeho vliv na lidské zdraví je velmi prospěšný. Popíjení této zlatavé tekutiny je tak nejen osvěžující, ale i blahodárné pro náš organizmus. Vedle zmíněného povzbuzení díky přítomnosti kofeinu, dochází ke stimulaci metabolismu, vylučování trávicích šťáv, odstraňování toxických látek z ledvin. Čaj je dáván do souvislosti s prevencí rakoviny, zejména trávicího traktu, také je mu přisuzována schopnost zastavit mutaci buněk. Čaj má pozitivní vliv na oběhový systém a chrání srdce, čímž působí proti srdečnímu infarktu. Čaj umí snížit obsah cholesterolu v krvi a také pomáhat s tělesným tukem. A je toho mnohem víc co se čaji nejen připisuje, ale co prokázalo i vědecké zkoumání. Pití čaje je proto nejen potěchou, ale i úlevou. Každý však musí vědět, zda právě jemu by pravidelná větší konzumace čaje nemohla ublížit, protože se nedoporučuje například u osob s nepravidelným srdečním rytmem, osob, které trpí žaludečnými vředy a u dalších zdravotních komplikací. Málo se ví, že čajem bychom rozhodně neměli zapíjet léky, protože látky v něm obsažené, by mohly reagovat s účinnou látkou léku. A ještě si řekněme o jakém čaji vlastně hovoříme. Pro pravověrné zastánce čaje a s ním spojené kultury je to sypaná forma čaje zeleného, černého a tzv. oolongu. Nicméně proč si čaj odepírat, když se nám nechce připravovat sypaný čaj a když i ve formě čajových pytlíků, lze získat kvalitní a chutný nápoj. Sypané čaje lze pořídit ve specializovaných obchodech, kde jsou prodávány převážně na váhu, a když nesáhneme po některé velmi drahé odrůdě, nemusí být sypaný čaj velkou zátěží pro peněženku. Mnoho z odrůd se může navíc opakovaně zalít, proto je jejich spotřeba nižší. Abychom čaj při přípravě neznehodnotili, je dobré se přísně držet doporučenému postupu. A na závěr alespoň jedna z odrůd čaje, o níž se hovoří jako o léčivém zázraku. Je to Pu-erh. Tento slavný čaj se doporučuje například při poruchách trávení, průjmu, mluví se o jeho vlivu na snižování cholesterolu. Pu-erh má tu výhodu, že jej mohou popíjet mladší, ale právě i senioři, nicméně je třeba se připravit na jeho neobvyklou zemitou chuť, která se hodně liší od jiných druhů čaje. Potěšující je fakt, že Pu-erh ač tak uctívaný, nepatří mezi drahé čaje. Přeji lahodné popíjení. (čerpáno z knihy Všechny čaje Číny, Kit Chow a Ione Krammerová, Praha: DharmaGaia, 1998, 2. vydání)

Bydlení ve vyšším věku

2.01.2014 Češi se neradi stěhují, to je známý fakt. V životě však nastávají okamžiky, kdy je stěhování vhodným řešením dané situace nebo také předcházením budoucích potíží. Jedním z nich je právě věk. Přesto není ani v případě vyššího věku nutné za každou cenu pomýšlet na stěhování do chráněného prostředí. Vyspělá společnost musí na své seniory myslet a poskytovat jim takové služby a oporu, aby byli sami schopni co nejdéle vytrvat ve svém přirozeném prostředí – ve svém domově. Velká města v tomto ohledu plní svou roli většinou dobře, protože nabízí řadu sociálních služeb, kterými lze pokrýt celé spektrum životních situací v seniorském věku. Obtíže mohou seniorům nastat v malých obcích, jejichž rozpočty jsou tak nízké, že jim neumožňují zřízení například pečovatelské služby, která patří mezi ty základní.  Mnoho obcí, resp. jejich představitelů dokonce tvrdí, že podobné služby nejsou potřebné, protože o seniora se postará rodina nebo okolí. Opak bývá pravdou. Osamělý senior pak strádá a kvalita jeho života rychle upadá. Přitom by stačilo spojit síly s okolními obcemi a dát vzniknout nízkorozpočtovému dennímu centru, kde může osamělý člověk pobýt přes den a kde budou uspokojeny jeho základní potřeby vč. té sociální. Bohužel stále přežívá a po ruce zůstává zažité řešení nástupu do domova pro seniory, často zcela odloučeného od kraje dětství. Velká města jsou v tomto ohledu dál a nabízí často velmi rozvinutou síť sociálních služeb, i když ani ta nemusí být ideální. Velkým tématem, kterému se však politici vyhýbají, je například otázka dlouhodobé péče. Nicméně o ní až někdy jindy, teď se vraťme k bydlení. Pokud člověk ve vyšším věku zjistí, že mu ubývají síly a jeho domov přestává být bezpečný, má několik možností. Tou první je úprava bytu do podoby, která mu usnadní bezproblémové bydlení. Nabízí se například úprava koupelny, kde je možné místo vany vybudovat sprchový kout se sedátkem, to se týká i úpravy toalety s možností uchycení madel pro snadné požití záchodu. I v mnohem nižším věku se doporučuje změna nastavení výšky lůžka, například položením vyšší matrace, tak aby se lépe usedalo na lůžko a naopak. Madla a prvky, které snižují riziko pádu jsou užitečné i v dalších částech bytu. Bohužel podobné úpravy něco stojí, i proto je vhodné na větší zásahy (toaleta a koupelna) myslet mnohem dřív a případně si je rozložit do delšího časového období. Osoby se zdravotním postižením pak mají nárok na poskytnutí jednorázové dávky tzv. příspěvku na zvláštní pomůcku. Velmi vítaným pomocníkem v domácnosti seniora je tísňový telefon či tlačítko. Tuto službu dnes poskytuje více organizací, velmi rozšířené je tísňové volání občanského sdružení Život 90. Pokud je služba (placená) v domácnosti zavedena, je senior 24 hodin denně v jistotě, že je jeho pohyb pod dohledem. Další variantou pomoci k zachování samostatného bydlení, jsou terénní sociální služby, z nichž už byla uvedena pečovatelská služba, patří sem také osobní asistence, domácí ošetřovatelská péče. Tyto terénní služby jsou poskytovány příslušnou organizací v místě bydliště a jejichž zřizovatelem může být přímo obec, soukromá osoba nebo třeba charitativní organizace. Bohužel často nastává okamžik, kdy ani kombinací uvedených možností není možné další setrvání v samostatné domácnosti. Senior pak volí stěhování do pobytového zařízení typu domov pro seniory nebo dům s pečovatelskou službou. V ČR se bohužel stále nedokáže prosadit typ malokapacitního společného bydlení seniorů, kde mají k sobě obyvatelé a personál blíže, nicméně budeme potřebovat ještě nějaký čas, než se i podobná zařízení stanou běžnou součástí bydlení seniorů. Stávající domy pro seniory mají své odpůrce, i já se k nim řadím, pokud jsou to velkokapacitní objekty s více jak stovkou obyvatel. Bohužel ty pražské domovy seniorů patří právě k tomuto typu a ani časté návštěvy těchto objektů nezměnily můj názor na takový způsob bydlení. Dokud však není jiné řešení, není zbytí. Je na představitelích města a politické reprezentaci státu, aby ti všichni přišli se smysluplným návrhem podpory komunitního bydlení ve stáří, systému dlouhodobé péče a systému podpory terénních domácích služeb. A jak je na tom bydlení seniorů v Praze 8? Praha 8 zřizuje tři domy s pečovatelskou službou a na jaře roku 2014 začne výstava nového domu sociálních služeb. O těchto tématech více v dalším textu. 

Neformální klubové setkávání u kávy a čaje

2.01.2014 Program osmičkových Center aktivizačních programů Burešova a Mazurská nabízí řadu zajímavých aktivit, které si plánuje a organizuje jejich lektor – dobrovolník. Přesto ne každému vyhovuje zájmové setkání například s výukou němčiny a raději by si poseděl s přáteli u kávy a čaje.  I proto bylo hned od počátku vzniku druhého osmičkového CAPu zařazeno do pravidelné nabídky přátelské posezení. Každé úterý můžete přijít a pobýt v příjemném prostředí „jen tak“. Když jsem tuto úterní skupinu navštívila před svátky, bylo mi mezi nimi velmi příjemně. Každá z dam přinesla ochutnat své cukroví, živě se diskutovalo a já si odnesla několik receptů. A také jsem se ptala, jak si jednotlivé dámy našly cestu právě na toto úterní klubové posezení. Téměř všechny bydlí v Bohnicích a dlouho jim podobná možnost na místním sídlišti chyběla. Některé z nich měly podobnou společenskou zkušenost již z jiných organizací a dvě dámy si našly na toto konkrétní předvánoční posezení cestu z důvodu své osamělosti. Všichni se na Vás těší, přijďte bez obav!

Lednové tvoření – dárková taška

30.12.2013 Vánoce jsou za námi, ale vtipná dárková taška za téměř nula korun se hodí po celý rok. Stačí jen dobře vymytá krabice například od mléka, akrylové barvy, provázek a cokoliv na dozdobení. A jak na ni? Tetrapakovou krabici natřete akrylovou barvou (pokud není dostatečně hustá, natírejte ve více vrstvách, k nanášení můžete použít i kuchyňskou houbičku). Po několikahodinovém schnutí udělejte nůžkami dírky na poutka, která vyrobíte ze zbytků stužek, látek, provázků či drátků. Na konečnou dekoraci můžete použít cokoliv co máte po ruce. Dětskou tašku můžete polepit oblíbenými obrázky svých vnoučků (dobře drží tyčinkovým lepidlem), tašku pro dospělého potřete třeba lepidlem a na něj nasypte glitry. Variant zdobení je obrovské množství, měřítkem výzdoby je váš vkus, obsah vašich šuplíků a samotný dárek. V únoru se těším opět u tvoření :-) .

Bon Appetit – Radost z jídla v dlouhodobé péči (Jitka Zgola a Gilbert Bordillon)

30.12.2013 Ráda bych vám představila knihu Bon Appetit, kterou mi věnovala paní primářka Holmerová z Gerontologického centra Praha 8 a která mi byla v době svátků příjemným společníkem. Kniha je určena pracovníkům zařízení pro seniory, ale velmi užitečná bude i v domácnostech nás ostatních. Autoři se zabývají přípravou a podáváním pokrmů a vším, co je na stravování klientů dlouhodobé péče navázáno. Jejich pohled je pro mnohé z nás, a troufám si tvrdit i pro mnohé pracovníky v pobytových zařízeních pro seniory, velmi přínosný. Jídlo a stravování, které jsou přirozenou součástí našeho života, se mohou pro zdravotní potíže stát nepřátelské. Přitom stačí velmi jednoduchá úprava celého procesu a několik změn jinak automatického procesu, aby se jídlo stalo opět radostí, prostředkem sociálního kontaktu a terapeutickou možností. Plánování a příprava jídla a těšení se na výsledek je celodenní proces. A stejně jako jsem se já celý den věnovala přípravě štědrovečerní večeře za pohledů zbytku rodiny, tak i stravování v zařízeních dlouhodobé péče může být celodenním příjemným společníkem od vůně z vaření, přes prostírání stolu samotnými klienty zařízení až po společné stolování a s ním spojenými rituály (přání dobré chuti, káva po jídle, hovor o odpoledním programu). Mnohá zařízení a mnohé domácnosti rezignovaly na vyvážený a zdravý jídelníček, který má v každém věku svá specifika. Neotřelý pohled autorů knihy nás vrací na správnou cestu od krmení zdánlivě nesamostatných klientů k jejich radostnému prožívání jídla. Jednotlivé kapitoly vás provedou krok za krokem vším, co tato správná cesta, slovníčkem autorů program Bon Appetit, obsahuje. Tak například ve čtvrté kapitole se velmi podrobně dočtete o tom co zapracovat do jídelníčku, aby byl výživný, zdravý, chutný a hlavně i bez potíží pojídaný. Příklad: Banán – vysoce výživný, orestovaný na másle skvěle doplňuje masné jídlo, pokud se našlehaná mražený banán s kapkou citronu, rychle nahradí zmrzlinu, Cizrna – vysoce výživná, připravuje se z ní hummus a přidává se do salátů, Čočka – vysoce výživná, vysoký obsah železa, výtečná v salátech a polévkách, může se přidávat do jídel jako pojidlo, Dýně – zklidňuje trávení, Oves – snadno se tráví, podporuje tělesné funkce, výborný na lívance zdobené javorovým sirupem a ovocným pyré, Pórek – diuretikum, antiseptikum, vylepšuje chuť salátů, omáček, Slunečnicová semínka – dají se jíst čerstvá nebo opražená, výrazně zvyšují nutriční hodnotu jídel, Sója – výživnější než hovězí maso a snadněji stravitelná, Sušené švestky – sladidlo, přidávají se do masových kuliček, rýže a omáček, Tuřín – příjemný do žaludku, vaří-li se s medem je z něj skvělá zelenina. Příklad:   podávat pokrm, který se snadno jí vidličkou, podávat pokrm, který se snadno nabírá (krémové polévky, husté hráškové pyré, květák nasekaný na kousky a smíchaný s krémovou omáčkou či vajíčkem ….), podávat pokrm, který nevyžaduje složitou manipulaci, vytvořit jídelníček z takových pokrmů, které se dají jíst výhradně rukou (vč. snadného žvýkání, polykání, barevného zvýraznění soust atd.). A další z mnoha příkladů, tento je ve vztahu k vůni pokrmů: Hořčice – tonikum, které podporuje chuť k jídlu a přidává se do hovězího, omáček, zálivek, Kečup - podporuje zažívání a dodává chuť k jídlu a přidává se do zálivek, omáček, masa, vajíček, Křen – podporuje jaterní činnosti, krevní oběh a ledvin a přidává se do zálivek, ryb a mas, Medová hořčice – tonikum, které podporuje chuť k jídlu, rovněž sladidlem a přidává se do hovězího masa, omáček a zálivek, Nakládaný kopr – podporuje chuť k jídlu a přidává se do zálivek na salátů, omáček a mas. Kdo nechce číst celou knihu, ale přesto by rád získal užitečnou informaci, nechť si přečte sedmou kapitolu. Sedmá kapitola „o jídle do ruky“ je opravdovým pokladem. Neberme našim nejbližším radost ze samostatného jídla a připravme jim ho tak, aby si ho sami užili. Jídlo do ruky, resp. jednotlivá snadno uchopitelná sousta, která musí splnit vše co jídlo na talíři – nutriční vyváženost, pestrost, chuť, vůni, estetický požitek, bezpečnost, musí být promýšleno stejně jako složení potravin na talíři. Příklady jídla do ruky spolu s dalšími 70 recepty jsou součástí závěrečné kapitoly. Letem světem uvedu například bramborové dortíky, mrkvovou terinu, vegetariánské burgery, sýrové kostky s ovocem, banánový chléb, želatinové kostky, šunkové krokety, marinované tofu, květákové růžičky, čtverečky s burákovým máslem a želé, sušenky santé, krokety z bílého sýra, plněná vejce, hovězí krokety, rolky z lístkového těsta, těstovinovaječné kostičky, minikiše, jablečné smaženky s polevou, čokoládové formičky s mandlovým pudinkem a mnoho dalších. Dobrou chuť a radost z jídla i jeho přípravy! BON APPETIT. Radost z jídla v dlouhodobé péči.  Jitka Zgola a Gilbert Bordillon. Přeloženo a vydáno Českou alzheimerovskou společností v roce 2013 Více informací na stránkách: www.radostzjídla.cz a www.alzheimer.cz